Αρχική σελίδα / Μουσεία Ελιάς Μεσογείου / Ισπανία / Θεματικό πάρκο ελαιολάδου Λες Γκαρρίγκες

Θεματικό πάρκο ελαιολάδου Λες Γκαρρίγκες

Το Μουσείο

Parque Tematico del Aceite de las Garrigues

Το πάρκο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1998 με σκοπό να διδαχτούν οι επισκέπτες τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού.
Αφετηρία για τη δημιουργία του αποτέλεσε η έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Αρχείου της Καταλονίας Josep María Sans y Travé και του Juan Fuguet y Sans, Διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης, πάνω σε κάποια μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά ευρήματα σχετικά με τον πύργο της Λα Σάλα και τους ιππότες του.
Όλα άρχισαν από ένα χειρόγραφο 35 σελίδων, του 1264, το οποίο βρέθηκε στο Εθνικό Αρχείο της Καταλονίας και το οποίο αναφερόταν στον επίσκοπο της "Τζέιδα" (Λέριδα) και στους ιππότες του Πύργου και στους φόρους σε λάδι εισέπρατταν. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνταν με την παραγωγή λαδιού, γεγονός που επιβεβαιώνει την επί τέσσερις αιώνες δικαιοδοσία του Πύργου. Στο υπόγειο του πύργου βρέθηκαν έξι μεγάλες δεξαμενές λαδιού του 17ου αιώνα.
Το 1990 ο Πύργος αγοράστηκε από τους αδελφούς Riera προκειμένου να αναστηλωθεί σύμφωνα με τα σχέδια του 13ου αιώνα.
Το ταξίδι στην ιστορία της ελιάς ολοκληρώνεται στον κήπο όπου υπάρχει μια ελιά ηλικίας περίπου 1400 ετών. Ονομάζεται "Ο παππούς" και θεωρείται μια από τις 50 γηραιότερες ελιές στον κόσμο.

  

         
Developed by EXODUS