Αρχική σελίδα / Νέα / 2006

< Επιστροφή

18/09/06
Εγκαίνια του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ)
Μουσείο Ελιάς Λέσβου

Με μεγάλη επιτυχία τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ), της νέας μονάδας που έρχεται να προστεθεί στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2006 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΙΟΠ, κυρία Σοφία Στάϊκου, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Λέσβου, κύριος Αλέξανδρος Ευαγγελινός, ο Ευρωβουλευτής κύριος Νίκος Σηφουνάκης, ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Αριστοτέλης Παυλίδης και ο Υπουργός Πολιτισμού, κύριος Γιώργος Βουλγαράκης.

Η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, κ. Στάϊκου, υπογράμμισε ότι στόχος του Ιδρύματος είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο μουσείων σε όλη την περιφέρεια της χώρας που θα αναδεικνύει την τεχνολογική και βιομηχανική εξέλιξη του τόπου. Η κ. Στάϊκου αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλε το Ίδρυμα, σε στενή συνεργασία με την Πολιτεία, για να φτάσει το Μουσείο στη σημερινή του μορφή. Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες δημιουργούν εστίες πολιτισμού με σκοπό να προσελκύσουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στην κάθε περιοχή και να τονώσουν έτσι την ελληνική περιφέρεια.

Το Μουσείο βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου και στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από την Τράπεζα Πειραιώς. Η φροντίδα για τη δημιουργία και τη λειτουργία του ανήκει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με τη συνεχή στήριξη της Τράπεζας.

Το συγκρότημα της Αγίας Παρασκευής αναδεικνύεται σε «μουσείο του εαυτού του», με αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών στοιχείων στην ιστορική τους μορφή. O σωζόμενος ιστορικός εξοπλισμός, που έχει αποκατασταθεί, αναδεικνύεται υποδειγματικά, μέσω της «επιδεικτικής» λειτουργίας του και της πλαισίωσής του με ψηφιακές παραγωγές. Παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή. Στο κυρίως κτήριο βλέπει κανείς τα τρία βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου: τη σύνθλιψη του καρπού, τη συμπίεση του ελαιοπολτού, τον διαχωρισμό του λαδιού από το νερό. Εκεί γίνεται και αναφορά στη συμπληρωματική λειτουργία του αλευρόμυλου.

Οι παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου, οι οποίες ονομάζονται και μπατές, λειτουργούν ως συμπληρωματικές εκθετικές μονάδες που προβάλλουν το ανθρώπινο στοιχείο. Στις μεγάλες μπατές γίνεται ιδιαίτερη αναφορά:
· στην ιστορία του κοινοτικού ελαιοτριβείου της Αγίας Παρασκευής, με έμφαση στην πρωτοποριακή διαδικασία της κοινοτικής ιδιοκτησίας και τον αντίκτυπό της στις κοινωνικές και οικονομικές δομές της περιοχής
· στην εκμηχάνιση της ελαιουργίας στη Λέσβο, και
· στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο.

Στις μικρές μπατές παρουσιάζεται ο κύκλος των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή.
Το Μουσείο περιλαμβάνει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κυλικείο, καθώς και μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, στο οποίο θα οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στόχος του νέου Μουσείου είναι να προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά, τόσο στον τομέα της ελαιουργίας όσο και στο ευρύτερο πεδίο της τεχνολογίας, αλλά και να την εντάξει στα αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενά της.


      
Developed by EXODUS