Αρχική σελίδα / Μουσεία Ελιάς Μεσογείου / Ισπανία / Μουσείο της ελιάς και του λαδιού-Μπαένα

Μουσείο της ελιάς και του λαδιού-Μπαένα

Το Μουσείο

Museo del Olivar y aceite

Το κτήριο που φιλοξενεί το δημοτικό Μουσείο της ελιάς και του λαδιού της Μπαένα είναι ένας παλιός διόροφος μύλος με εκθεσιακό χώρο 800 τ.μ.
Στο ισόγειο βρίσκεται η υποδοχή και το πωλητήριο, ο ελαιόμυλος που ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί κανονικά, η "κάβα" ελαιολάδου, καθώς και μία έκθεση με την ιστορία του λαδιού. Σε άλλη αίθουσα παρουσιάζεται οπτικοακουστικό υλικό.
Στον πρώτο όροφο φιλοξενείται έκθεση που αναφέρεται στις ποικίλες χρήσεις του λαδιού: στο φωτισμό, στη θέρμανση, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην ιατρική, στη βιομηχανία, στην τέχνη, και φυσικά στη μαγειρική. Σε άλλη αίθουσα, βρίσκεται το "Εργαστήρι της ελιάς", χώρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικά λάδια.
Επιπλέον στο μουσείο στεγάζονται το αρχείο, η βιβλιοθήκη και η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.
Σκοπός του δημοτικού μουσείου είναι παρουσιάσει τις σημαντικότερες όψεις του χιλιετούς πολιτισμού της ελιάς.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου οι επισκέπτες έχουν μία μοναδική εμπειρία που απευθύνεται και στις πέντε.
Το μουσείο άνοιξε τις πύλες για το κοινό το 1993 στο κέντρο της Μπαένα, ανάμεσα σε εκκλησίες και παλάτια. Μέχρι το 1959 λειτουργούσε κανονικά ως ελαιοτριβείο.
Τα περισσότερα εκθέματα του μουσείου χρονολογούνται στα μέσα του 19ου αιώνα.      
Developed by EXODUS