Αρχική σελίδα / Μουσεία Ελιάς Μεσογείου / Ισπανία / Μουσείο Ελαιολάδου Εκολίβα

Μουσείο Ελαιολάδου Εκολίβα

Το Μουσείο

Museo del Aceite Hecoliva

Ο παλιός ελαιόμυλος βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό πέτρινο κτήριο του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο που προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο, τις διαφορετικές μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του πολύτιμου χρυσού υγρού που είναι το ελαιόλαδο.
Χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο τμήμα καταδεικνύεται, μέσα από αιγυπτιακές, ρωμαϊκές και ελληνικές μαρτυρίες, η εξέχουσα θέση του λαδιού στους τομείς της υγείας και της φροντίδας του σώματος και ο ρόλος του στη θρησκεία.
Αντίγραφα ρωμαϊκών αμφορέων, λυχνάρια λαδιού, και άλλα αντικείμενα ολοκληρώνουν το πρώτο τμήμα της έκθεσης.
Στο δεύτερο τμήμα παρουσιάζεται όλο η διαδικασία της ελαιοκαλλιέργειας και της ελαιοπαραγωγής. Ακόμα, μπορούμε να δούμε ένα ζωοκίνητο ελαιοτριβείο, το οποίο χρησιμοποιείτο μέχρι την εμφάνιση του ηλεκτρισμού.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας ελαιόμυλος του 17ου αιώνα, από ξύλο δρύος και μυλόπετρα από ασβεστόλιθο, που έχει μήκος 12 μ. και ύψος 5 μ. Μαζί με την πέτρα ζυγίζει 2 τόνους.
Επίσης φιλοξενούνται δύο ανακατασκευές ελληνορωμαϊκής περιόδου καθώς και μία συλλογή πιθαριών του 18ου και 19ου αιώνα.
Στο μουσείο στεγάζεται ένα πλήρες ελαιοτριβείο με υδραυλικό πιεστήριο, σε πολύ καλή κατάσταση. Πιθάρια, μέτρα και σταθμά συμπληρώνουν την εικόνα από την αιγυπτιακή περίοδο, 4500 χρόνια πριν, έως τις μέρες μας.
Ο παλιός μύλος δεν είναι μόνο μουσείο αλλά αποτελεί μέρος του εργοστάσιου παραγωγής ελαιόλαδου. Έτσι δίνεται μια εικόνα απόλυτης ισορροπίας ανάμεσα στον παραδοσιακό και στο σύγχρονο τρόπο παραγωγής.      
Developed by EXODUS