Αρχική σελίδα / Μουσεία Ελιάς Μεσογείου / Ισπανία / Μουσείο Ελαιολάδου Οχιμπλάνκα

Μουσείο Ελαιολάδου Οχιμπλάνκα

Το Μουσείο

Museo del Aceite-Hojiblanca

Το μουσείο Οχιμπλάνκα έχει ως σκοπό τη διάσωση και προβολή της ελαιοκομικής παράδοσης της περιοχής.
Ένα ελαιοτριβείο του 17ου αιώνα, δωρεά της οικογένειας Cuadra Rojo, αποτελεί το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου. Το ίδιο το κτήριο αναπαράγει πιστά την αρχιτεκτονική μορφή και όλα τα στοιχεία του πρώτου ελαιοτριβείου. Ο αυθεντικός ζωοκίνητος μύλος έχει κυλινδρικό ή κολουροκωνικό σχήμα. Το πιο θεαματικό έκθεμα όμως είναι το πιεστήριο, μήκους 12,5 μ. Τα σχοινιά, τα καρφιά ακόμα και οι σφηκοφωλιές διατηρούνται. Τρεις αιώνες μετά και παρά το ότι το ξύλο έχει ξεραθεί και προσβληθεί από τερμίτες, ζυγίζει ακόμα 3 τόνους.
Τέλος, μπορεί κανείς να θαυμάσει την αποθήκη που φιλοξενεί τα πιθάρια στην αρχική τους. Σε αυτή την αίθουσα γίνεται μια αναδρομή στην ιστορία του λαδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια κινούμενων μακετών από διάφορους, μύλους και πιεστήρια, ενώ εκτίθεται και άλλη μία πρέσα, του 19ου αιώνα, δωρεά των αδελφών Acedo, η οποία χρειάστηκε σημαντική επιδιόρθωση.
Το ρωμαϊκό ελαιοτριβείο, που αποκάλυψαν ανασκαφές στην περιοχή της La Quinta (ανάμεσα στο παλιό κέντρο της Αντεκέρα και της Οχιμπλάνκα) χρονολογείται από τον αρχαιολόγο Manuel Romero στον 1ο αιώνα.        
Developed by EXODUS