Αρχική σελίδα / Μουσεία Ελιάς Μεσογείου / Ισπανία / Μουσείο του Πολιτισμού της Ελιάς

Μουσείο του Πολιτισμού της Ελιάς

Το Μουσείο

Museo de la Cultura del Olivo

Το αγρόκτημα "La Laguna" είναι ένα παραδοσιακό κέντρο ελαιουργίας. Το μουσείο διοικείται από το 1992 από το τοπικό συμβούλιο της Ανδαλουσίας και το δημαρχείο της Μπαέθα. Από τότε άρχισαν να γίνονται επισκευές στο αγρόκτημα με ταυτόχρονη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της "Laguna Grande".
Το μουσείο αποτελείται από τρία κτ;hρια που φιλοξενούν διαφορετικούς τύπους ελαιοπιεστηρίων και έναν κήπο με ποικιλίες ελαιόδεντρων. Ο επισκέπτης μπορεί να δει όλες τις φάσεις της ελαιοκομίας, από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας της ελιάς, μέχρι τους πιο σύγχρονους τρόπους εμπορευματοποίησης και εμφιάλωσης.
Το μουσείο αυτό παρουσιάζει την ελιά τόσο όσον αφορά στα βιολογικά της χαρακτηριστικά όσο και τη συμβολική της διάσταση στους πολιτισμούς της μεσογειακής λεκάνης.
Στον κήπο εκτίθεται μία ενδιαφέρουσα συλλογή από ποικιλίες ελαιόδεντρων από πολλές χώρες τις Μεσογείου αλλά και από άλλες περιοχές της Ισπανίας.
Στο δεύτερο κτήριο παρουσιάζονται τα τρία βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής: σύνθλιψη, συμπίεση και διαχωρισμός. Στο τρίτο κτήριο αναλύονται με όλες τις λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά του λαδιού που προσδιορίζουν την ποιότητά του, όπως ο βαθμός οξύτητας, το χρώμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες, κ.λ.π.
Τέλος, υπάρχει μια εμπορική όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις διαφορετικές ονομασίες προέλευσης και παράλληλα να δοκιμάσει κάποια από τα προϊόντα.

 
      
Developed by EXODUS