Αρχική σελίδα / Μουσεία Ελιάς Μεσογείου / Ισπανία / Μουσείο Ελαιολάδου Λα Μουέλα

Μουσείο Ελαιολάδου Λα Μουέλα

Το Μουσείο

Museo del Aceite de la Muela

LogoΤο μουσείο Λα Μουέλα, ειδικεύεται στη διάδοση των τεχνικών και των παραδόσεων που σχετίζονται με την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή. Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πιο άμεση επαφή με την ιστορία της ελιάς, να κατανοήσει και να διδαχτεί μέσα από τους διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους την οικονομική και κοινωνική βαρύτητα του λαδιού στην Αραγονία και ειδικά στη Λα Μουέλα.
Είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχει έκταση 1760 τ.μ. Η συλλογή εκτίθεται σε τέσσερις μεγάλους χώρους: την αίθουσα υποδοχής, το ισόγειο, τη σοφίτα και το υπόγειο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει, μηχανές, εργαλεία, δείγματα προϊόντων και πληροφοριακές πινακίδες που εισάγουν στον κόσμο της ελιάς και του λαδιού.
Στη κεντρική πλατεία βρίσκεται ένα καταπληκτικό ελαιόδεντρο, ηλικίας 1300 ετών, ενώ ένας ρωμαϊκός λίθινος ελαιόμυλος καλωσορίζει τον επισκέπτη.
Η πρώτη αίθουσα ή "Η αίθουσα των μηχανών" αποτελεί τον πόλο έλξης του μουσείου. Τα εκθέματα παρουσιάζουν τα τέσσερα στάδια ελαιοπαραγωγής: συλλογή, σύνθλιψη, συμπίεση και διαχωρισμό.
Στη ράμπα που οδηγεί στο υπόγειο, μία τοιχογραφία 150 τ.μ. εικονογραφεί τη μυθολογική προέλευση της ελιάς και περιγράφει της παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές εξαγωγής και εμπορίας στη μεσογειακή λεκάνη.
Η αίθουσα 9 ή "Η ιστορική αίθουσα" χρησιμοποιεί ένα πηγάδι για την μία έκθεση κινούμενων μακετών. Στο επάνω μέρος του πηγαδιού λειτουργεί ένας μικρός αραβικός μύλος, ενώ δίπλα του βρίσκονται ένα πιεστήριο που χρονολογείται στο 1826, η αναπαράσταση ρωμαϊκού ελαιόμυλου, ένα άγαλμα του Ηρακλή και ένα ελαιόδεντρο εκατό ετών.

 
      
Developed by EXODUS